سالها ست که درباره “اچ. آی. وی.” و “ایدز” هشدار داده می شود. ایدز تا کنون جان انسان های زیای را گرفته است و در سرتاسر جهان هر ساله میلیون ها انسان به ویروس “اچ. آی. وی.” آلوده می شوند. دلایل مختلفى وجود دارد که مبارزه با HIV را مشکل مىکند: اول اینکه HIV یک ویروس دارای RNA است که از آنزیم نسخه بردار معکوس براى تبدیل RNA خودش به DNA استفاده مىکند. این روند باعث مىشود که احتمال بیشترى براى موتاسیون (جهش) در HIV نسبت به ویروس هاى دارای DNA وجود داشته باشد. بنابراین امکان ایجاد مقاومت سریع ویروس به درمان وجود دارد. دوم اینکه این تصور رایج که HIV یک ویروس کشنده است صحت ندارد. اگر HIV یک ویروس کشنده بود، خودش هم به زودى از بین میرفت، چرا که فرصت چندانى براى عفونتهاى جدید باقى نمىماند. در واقع HIV سالها در بدن باقى مىماند و از طرق مختلف مانند رابطه جنسى، انتقال خون، انتقال از مادر به نوزاد دیگران را هم آلوده مىکند. همان طور که ذکر شد حتى هنگامى که هیچ ذره ویروسى در خون وجود ندارد ویروس در بدن به حالت نهفته باقى مىماند. پس از سال ها ویروس مىتواند فعال شود و از ماشینهاى سلولى براى تکثیر خودش استفاده کند. حتى در سالهاى اخیر این تصور که عفونت مستقیم HIV باعث کاهش یافتن سلول هاى T CD4+ مىشود، مورد تردید قرار گرفته است. علت کاهش سلولهاى ایمنى به این امر مربوط مىشود که پروتئین سازنده پوشش HIV به آسانى از ذرات ویروس جدا و به خون وارد مىشود و آن را پر مىکنند. این پروتئین ها مانند چسب، سلولهاى T CD4+ را به هم مىچسبانند، از طرف دیگر دستگاه ایمنى بدن به آنها واکنش نشان مى هد و باعث مىشود سایر سلول هاى ایمنى بدن به سلولهاى + T CD4 خود بدن حمله کنند و آنها را از بین ببرند. گرچه تاکنون هیچ راهی برای درمان قطعی آن پیدا نشده است. اما جلوگیری از انتقال و آلوده شدن به این ویروس بسیار آسان است آیا تاکنون فکر کرده اید که اطلاعات شما در رابطه با این بیماری چقدر به واقعیت نزدیک است؟ برای انتقال HIV می بایست با ترشحات یا سلولهای آلوده به این ویروس تماس حاصل شود . HIV تقریبا در تمام ترشحات بدن وجود دارد ولی به طور عمده در خون ، مایع منی ، ترشحات واژینال و شیر مادر پیدا می شود . در یک محیط کاری مانند اداره و یا در بخشهای مختلف اجتماع عوامل روزانه ای همچون دست دادن یا روبوسی کردن و یا در آغوش گرفتن و یا از نزدیک حرف زدن …….. موحب انتقال نمی شود بنابرین رفتار ما با شخص آلوده باید همچون یک فرد سالم باشد همسران این افراد باید در مسایل جنسی دقت مضاعفی انجام دهند چرا که این خطر بیشتر آنها را تهدید می کند. با استفاده از کاندوم خطر انتقال بسیار کاهش پیدا میکند .استفاده از کاندوم نباید فراموش شود حتی برای یک بار!!! ۲۶) اچ آی وی در چه مواردی وجود ندارد؟
نظرات شما عزیزان:
HIV از طرق زیر منتقل می شود :
- تماس جنسی با شخص آلوده ، به طوری که « دهان ، واژن ، آلت مردانه یا مقعد فرد با ترشحات آلوده تماس پیدا کند . »
- تزریق خون آلوده ، مثل تزریق خون ، استفاده از سوزن مشترک ( معتادان ) ، برخورد اتفاقی سوزن آلوده به بدن ( کارکنان بهداشتی )
- انتقال از مادر آلوده به فرزند ، قبل ، حین یا پی از تولد
احتمال انتقال در صورت آسیب پوستی ( زخم ) ، یا ابتلا به دیگر بیماریهای منتقله جنسی ( سیفلیس ، سوزاک و … ) بیشتر خواهد بود . انتقال از طریف تماس غیر جنسی، عطسه، سرفه ، نیش حشرات صورت نخواهد گرفت .
۱)آیا در یک محیط کاری با شخص الوده احتمال سرایت وجود دارد؟
۲)آیا استخر رفتن ، دستشویی های عمومی و یا استفاده از حمام شخص الوده خطری برای سایرین ندارد؟
دوستان این را باید قبول کنیم ویروس در بدن شخص الوده تنها با همخوابی با شخص دیگر قابل انتقال است بس نگرانی نداشته باشید و راحت با دوستتان به استخر بروید
۳)آیا همسر شخص الوده با خوابیدن در یک مکان و در یک محیط مشترک در خطر این بیماری نیست؟
۴)آیا حشرات مانند پشه این بیماری را منتقل می کند ؟
دارای سیستم دفاعی می باشند که ویروس را از بین می برند و خوشبختانه ساختمان بدن پشه به گونه ایی است که حشره به خاطر مکیدن هیچگاه خون را به بدن طرف وارد نمی کند تنها خون را می مکد بنابرین حشرات قادر نخواهند بود ویروس را منتقل کنند
۵)چگونه می توان دریافت که ما به ویروس الوده ایم یا نه؟
امروزه !ما میتوانیم با ازمایش خون به وجود ویروس ایدز در سیستم دفاعی بدنمان بی ببریم بعد از ۱۵ روز از وضعیت قرمز که احتمال الودگی وجود داشته است .
اگر ازمایشات خون در همان زمان مثبت باشد ! آن نشانه ایست دال بر الودگی توسط ویروس .
برعکس اگر نتیحه تست منفی باشد تنها ۳ ماه بعد از اخرین وضیت قرمز با یک تست دوباره می توان مطمین شد که الوده به ویروس هستیم یا نه . در این مدت زمان ۳ ماهه باید از وسایل بیشگیری کننده صد در صد استفاده کرد بنابرین اگر تست شما منفی است زیاد خوشحال نشوید چرا که این قدرت ویروس است که خود را تا مدت ۹۰ روز پنهان می کند بدون کوچکترین علایم بیماری تنها بعد از دومین تست شما می توانید نفس راحتی بکشید !!!!!!!
در همه وضعیت ها بسیار مهم است که با بزشک بسیار سریع مشورت کنید چرا که او به شما گوش خواهد کرد .به سوالات شما باسخ خواهد داد و در صورت نیاز تست دوم را به شما بیشنهاد خواهد کرد . در بخش تست خویش می توانید جزئیات روش تست را مطلع شوید.
آیا این بیماری از طریق یک ظرف غذای مشترک و یا یک فنحان مشترک و یا وسایل شخصی قابل انتقال است؟
ظرف مشترک و فنحان مشترک خیر ولی وسایل مشترک مانند مسواک و برس احتمال انتفال بیماری ۸۰/ ۰وحود دارد حرا که گاهی به علت بیماری در دهان احتمال خونریزی وجود دارد و یا به علت نوک تیز برس و یا شانه موجب جراحت بوست شده و مقدار کمی خون بیاید و همین مقدار اندک برای انتقال کافی خواهد بود .
بنابرین بهترین کار استفاده از لوازم شخصی خودمان است
۷)آیا شخص مبتلا را می توان از ظاهر او یا به طریق دیگری شناسایی کرد ؟
این بیماری علایم مشخصی ندارد، لذا هیچگاه از ظاهر شخص نمی توان به بیماری او پی برد. علاوه بر این که در مراحل بدون علامت این بیماری، شخص کاملا سالم است ولی بیماری را انتقال می دهد. شخص مبتلا تا وارد مرحله ی بیماری نشده علائم ظاهری ندارد .مرحله ی قبل از ایدز را مرحله ی اچ آی وی مثبت می گوییم که شخص فقط ناقل ویروس می باشد و علائم بیماری در وی آشکار نشده.
۸)شخصی که احتمال می دهد به ویروس این بیماری آلوده است ( مثلا به دنبال تماس جنسی مشکوک) چه باید بکند؟
هر فردی که رفتار پر خطر دارد و مشکوک به ابتلا به بیماری است باید به پزشک مراجعه کند و پس از مشاوره در صورت لزوم آزمایش شود. لازم به تذکر است که به علت دوران پنجره در مدت خاصی ممکن است فرد آلوده باشد، ولی آزمایش خون منفی جواب دهد.
۹)آیا استفاده از کاندوم به طور صددرصد از انتقال جلوگیری می کند؟
خیر. در شرایط مطلوب و صحیح استفاده از کاندوم، باز هم خطر ابتلا وجود دارد(%۲).
۱۰)آیا می توان در شخص آلوده به ویروس از بروز بیماری جلوگیری کرد؟
ایدز که مرحله انتهایی و علامتدار این بیماری است سالها پس از آلوده شدن به ویروس ایجاد می شود. در صورتی که فرد مبتلا تحت کنترل باشد قبل از رسیدن به این مرحله با درمان می توان مذحله ی ایدز (بروز علائم ) را به تعویق انداخت.
۱۱)چه عواملی بروز بیماری را در شخص آلوده تسریع می کند؟
عوامل متعددی باعث تسریع بروز مرحله ایدز می شود. از جمله بروز برخی عفونتهای میکروبی و ویروسی، تغذیه بد، استفاده از مواد مخدر و الکل و هم چنین استرس های فراوان سرعت پیشرفت بیماری را زیاد می کند.
۱۲)آیا هر نوع تماس جنسی می تواند بیماری را منتقل کند؟
بلی، ولی خطر ابتلا علاوه بر میزان تراکم ویروس در فرد مبتلا به توع تماس جنسی نیز بستگی دارد.
۱۳)کسانی که همسرشان آلوده به ویروس است، چه باید بکنند؟
حتی با وجود درمان موقت، فرد مبتلا به ایدز می تواند باعث انتقال بیماری به همسرش شود . لذا در تماس جنسی استفاده از کاندوم باید در نظر گرفته شود.
۱۴) آیا بیماری از راه چشم و دهان نیز منتقل می شود؟
بزاق به تنهایی آلوده کننده نیست مگر با خون آغشته شود . اگر خون فرد آلوده به چشم پاشیده شود باعث انتقال ویروس می شود.
۱۵)اگر خانمی که آلوده است حامله شود چه باید بکند. اگر حین حاملگی آلوده شود چه ؟
معمولا به خانم های آلوده به HIV توصیه می شود که حامله نشوند و در صورت حاملگی به آن خاتمه دهند، ولی در صورت ادامه حاملگی می توان از داروهای ضد ویروس در مادر استفاده کرد که با درصد بالایی از ابتلاء جنین پیش گیری می کند. ضمنا چون بیشترین زمان ابتلا حین زایمان و در اثر شیردادن اتفاق می افتد، لذا اگر شرایط موجود باشد ترجیحا خانم حامله و HIV مثبت بهتر است سزارین شود از شیردادن به نوزاد خودداری کند.
۱۶)آیا مادر آلوده به ایدز می تواند به کودک خود شیر دهد؟
شیر مادر حاوی مقادیری از ویروس اچ ای وی است که در شیر دادن مادر مبتلا به کودک خطر انتقال وجود دارد .
۱۷)آیا فرزند متولد شده از مادر مبتلا، حتما مبتلا خواهد شد؟ آیا پدر نیز می تواند بیماری را به فرزند منتقل کند؟
درصد ابتلای فرزند از مادر به تراکم ویروسی و مرحله بیماری او بستگی دارد، لذا میزان آلودگی ۱۰۰ درصد نیست و رقم بین ۲۵ تا ۴۵ درصد را بیشتر ذکر می کنند. پدر بیماری را به فرزند انتقال نمی دهد مگر اینکه به طور تصادفی به خون او آلوده شود.
۱۸)کسانی که در خانواده خود شخص آلوده به ایدز دارند چه باید بکنند؟
چون این ویروس از راه های معمول و در تماس روزانه منتقل نمی شود لذا از زندگی کردن یا کار کردن کنار بیمار مبتلا هیچ مشکلی ایجاد نمی کند. فقط اگر به هر وسیله خون فرد آلوده وارد بدن افراد شود و یا در تماس جنسی می تواند بیماری را منتقل کند، تیغ ، مسواک و وسایلی که امکان آلوده شدن به مایعات بدنی را دارند باید کاملا جدا باشند.
۱۹)آیا استفاده مشترک از اپی لیدی یا ماشین اصلاح، حجامت، طبی سوزنی و سوراخ کردن گوش نیز می تواند بیماری را منتقل کند؟
هر وسیله ایی که به خون آغشته می شود و سپس توسط شخص دیگری مورد استفاده قرار می گیرد و با زخم و یا مایعات بدنی فرد دیگر در تماس باشد می تواند آلوده کننده باشد .
۲۰)شیء آلوده به خون فرد آلوده به ویروس را چگونه می توان استریل کرد؟
در ابتدا باید آنرا شست و خشک کرد و سپس در محلول ضد عفونی مورد قبول نیم ساعت غوطه ورشود و سپس در فور یا اتوکلاو استریل نمود. این اقدام برای وسایلی است که در پزشکی و دندان پزشکی استفاده می شوند، ضروری است .
۲۱)در برخی از مراکز درمانی لوازم بخیه و سایر لوازم را در الکل نگه می دارند. آیا این کار ویروس را از بین می برد؟ برخی نیز نخ را با گرما استریل می کنند و مجددا به کار می برند، آیا بی اشکال است ؟
بهترین راه برای ضد عفونی کردن وسایل پزشکی استفاده از اتوکلاو یا فور است . الکل ۷۰% یکی از مواد ضد عفونی برای این ویروس است که وسیله باید به مدت ۱۵ دقیقه به طور کامل در الکل باقی بماند، ولی برای وسایل جراحی این روش ضد عفونی کافی نیست و حتما باید از اتوکلاو استفاده شود.
۲۲)شیئی مثل سوزن یا چاقو که به ویروس ایدز آلوده است، تا چه مدت می تواند آلوده کننده باشد؟
این ویروس در خارج از بدن و در اثر عوامل گرما یا سرمای محیطی خیلی زود از بین می رود. گزارشات محدود در مورد پایدار بودن در لخته خون به مدت ۶ روز بوده استو البته بسته به قوی یا ضعیف بودن ویروس منغیر است ، ولی به طور کلی وسایل آلوده به خون حتما باید شسته و استریل شود و یا یکبار مصرف باشد.
۲۳)آیا غربالگری در مورد مبتلایان به ایدز صورت می گیرد؟
غربالگری افراد جامعه به هیچ وجه انجام نمی شود و غربالگری فقط در مورد خونها در بانک خون اجباری است .
۲۴)آیا افراد آلوده به ویروس ایدز را قرنطینه می کنند؟
به هیچ وجه این بیماران احتیاج به قرنطینه ندارند، حتی زمان بستری در بیمارستان نیز احتیاج به قرنطینه ندارند مگر در شرایط خاص مثل وجود عفونتهای قابل سرایت به بقیه (مثل سل).
۲۵)کدامیک از مایعات بدن شامل HIV است؟
HIV به مقادیر عفونی در موارد زیر وجود دارد:
- خون و محصولات خونی
- منی و احتمالاً در مایع مذی
- ترشحات واژن و یا گردن رحمی
- شیر پستان
در طول یک پروسة عمل جراحی امکان دارد کارکنان مرکز بهداشتی در تماس با مایعات بدن که حاوی مقادیر زیادی HIV می باشند، قرار گیرند از جمله:
- مایع آمنیوتیک
- مایع مغزی نخاعی
- مایع سینوویال (مفصلی) در اطراف مفاصل
HIV در مقادیر بسیار ناچیز در موارد زیر وجود دارد:
- بزاق (فقط در تعداد معدودی از افراد و در مقادیر بسیار ناچیز یافت شده است)
- اشک
- مایع تاولی
- ادرار
– مدفوع
– استفراغ
– عرق
۲۷-اچ آی وی تا کی می تواند در بیرون از بدن زنده بماند؟
بطور عموم طبیعت شکننده ویروس, مانع از آن می شود که مدت زمان زیادی در هوای آزاد زنده بماند. تنها مطالعاتی بر روی بقای HIV در بیرون از بدن تحت شرایط علمی کنترل شده موجود در آزمایشگاه انجام شده است. این مطالعات کشف کرده اند که HIV تحت تاثیر سرمای شدید قرار نمی گیرد اما در دمای ۶۰ درجه و یا بالاتر از بین می رود. مطالعات علمی کشف کرده اند که HIV می تواند هرازگاهی در خون خشک شده در اتاق به مدت بیش از ۶ روز زنده بماند. ارزیابی اینکه ویروس HIV در خارج از بدن بدون امکانات آزمایشگاهی چه مدت زنده می ماند مشکل است.
۲۸)آیا راهی جهت اینکه HIV خود را بوجود آورد، وجود دارد؟
HIV خود را تحت هیچ شرایطی بوجود نمی آورد. ویروس باید در بدن یک فرد وجود داشته باشد و بعد به فرد دیگری انتقال یابد. HIV در بدن یک شخص همانند سرطان بطور خودسرانه پیشرفت نمی کند. HIV یک عفونت قابل انتقال است که از شخص دیگر منتقل می شود. تنها راهی که یک شخص می تواند با HIV آلوده شود ورود مایعات بدن یک شخص آلوده به یک فرد غیر آلوده است. روشهای عمده که در آن انتقال HIV اتفاق می افتد، رابطه جنسی محافظت نشده مقعدی یا مهبلی است همانند رابطه جنسی بدون کاندوم. از طریق تماس خونی که در این روش در نتیجه اشتراک گذاشتن سوزنها با یک فرد آلوده انتقال صورت میگیرد. و بالاخره امکان دارد عفونت از طریق یک مادر آلوده به فرزندش در داخل رحم و یا به هنگام شیر دادن اتفاق افتد.همچنین از راه دریافت خون یا فرآورده های خونی آلوده هنگام عمل جراحی
۲۹)آیا کاندومها در پیشگیری از HIV مؤثرند؟
البته، مطالعات نشان داده اند که در صورتیکه یک کاندوم لاتکس در تمام مدت رابطه جنسی بدرستی استفاده شود در برابر HIV بسیار کارآمد است. واضحترین مدرک در مطالعه زوجهایی است که یکی از زوجها با HIV آلوده است و دیگری فرد سالم همانند زوجهای ناسازگار. در مطالعه این زوجها در اروپا از بین ۱۲۳ زوج گزارش شده که بطور مداوم از کاندوم استفاده می کنند، هیچیک از شرکای جنسی سالم آلوده نشدند. در عوض از بین ۱۲۲ زوجی که از کاندوم بطور متناوب استفاده می کردند ۱۲ نفر از شرکای جنسی سالم آلوده شدند.
کاندومهای لاتکسی در جلوگیری از HIV بسیار کارآمدند. زیرا سوراخهای کاندوم لاتکسی بقدری کوچکند که به ویروس اجازه عبور از آن را نمی دهد.
برای مطلب بیشتر درباره چگونگی استفاده ار کاندوم به صفحه ایدز و روابط جنسی، «استفاده از کاندوم» مراجعه کنید.
۳۰)چگونه رابطه جنسی دهانی را امن کنیم؟
خطر آلودگی به این طریق نسبت به رابطه جنسی محافظت نشده با یک مرد یا زن بسیار کمتر است.
هنگام رابطه جنسی دهانی با یک مرد (مکیدن یا لیسیدن آلت مردانه) اگر منی آلوده وارد بریدگی ها یا زخمهای احتمالی لثة در دهان شخص شود فرد می تواند آلوده شود.
در یک رابطه جنسی دهانی با یک زن ( لیسیدن کلیتوریس یا واژن) نیز اگر مایع جنسی آلوده وارد بریدگی ها یا زخمهای احتمالی لثة در دهان شخص شود فرد می تواند آلوده شود.
انتقال آلودگی می تواند در خلال ورود مایعات تناسلی آلوده از یک زن به دهان شریک جنسی خود صورت گیرد.
احتمال وقوع عفونت زمانیکه فرد آلوده به خون قاعدگی باشد افزایش می یابد.
۳۱)در صورتیکه مایع جنسی وارد بدن شخص سالم شود شانس ابتلا به ایدز چقدر است؟
در حالیکه تحقیقات بیان می کنند هرازگاهی غلظتهای بالایی از HIV در مایع جنسی آشکار می شود، قضاوت دربارة اینکه آیا HIV موجود در مایع جنسی به مقدار کافی برای وقوع بیماری در فرد دریافت کننده وجود دارد مشکل است. جهت حفاظت در برابر عفونت HIV یا دیگر بیماری های منتقله از راه جنسی بهترین راه انجام رابطه جنسی امن است, رابطه جنسی با یک کاندوم.
۳۲)آیا بوسیدن عمیق روش انتقال HIV است؟
بوسیدنهای عمیق به علت انتقال آب دهان که حاوی مقدار کمی ویروس می باشد خطر ابتلاء به ایدز را افزایش می دهد. به این صورت که ویروس از طریق زخم های لثه و دهان منتقل می شود.همچنین ورود آب دهان خون آلود امکان انتقال ویروس را افزایش می دهد و شما باید تا قطع خونریزی از بوسیدن امتناع کنید.
۳۳)آیا از طریق میخ و سوزنهای صندلی مکان های عمومی مانند سینما آلوده می شوم؟
داستانهایی در ایمیل(Email ) و اینترنت وجود دارند دربارة افرادی که با میخهای صندلی های سینما و یا سکه آلوده شده اند. بهر حال این شایعات بنظر بی پایه و اساسند. آلودگی به HIV با این روش نیاز به خون آلوده با سطح بالای ویروس اچ آی وی دارد. اگر شخصی با یک سوزن آلوده سوراخ شود، اگرچه شانس ابتلا % ۴/. است ولی احتمال آلودگی وجود دارد.(هرچند بسیار اندک)
۳۴)آیا خطر انتقال HIV زمانیکه خالکوبی، سوراخ کردن بدن و یا سلمانی رفتن انجام می دهیم وجود دارد یا نه؟
اگر وسایل آلوده با خون(وسایل نوک تیز مشترک) بین مشتری ها استریل نشوند، خطر انتقال HIV وجود دارد. بهر حال افرادی که بدن را سوراخ می کنند یا خالکوبی انجام می دهند بایستی پروسه هایی را دنبال کنند که اصطلاحاً «احتیاط جهانی»خوانده می شود که جهت پیشگیری از انتقال عفونتهای خونی نظیر HIV و هپاتیت B طراحی شده است.
توجه شود که در آرایشگاه ها به هیچ وجه از تیغ و یا دستگاه مشترک نباید استفاده شود .وسایل شخصی هر فرد فقط برای خودش می باشد و ضد عفونی و استریل درست سایر وسایل مشترک و استفاده از دستکش یکبار مصرف ضروری است.
۳۵)آیا از طریق گزش به ویروس HIV آلوده می شویم؟
آلودگی با HIV از این طریق نامعمول است. تنها دو مورد مستند از انتقال HIV بوسیله گزیده شدن وجود داشته است.
در این موارد نیز پارگی و آسیب شدید بافت همراه با حضور خون گزارش شده بود. همچنین در بدن پشه ماده ایی وجود دارد که ویروس اچ آی وی را از بین می برد و این موضوع مبنای تحقیقات برای کشف دارو های ضد اچ آی وی است.
۳۶)آیا از طریق پشه مالاریا به HIV آلوده می شوم؟
خیر، آلودگی با HIV از طریق پشه مالاریا امکان پذیر نیست. زمانیکه پشه مالاریا خون کسی را می مکد، خون افراد قبلی را به فرد دیگر تزریق نمی کند. تنها چیزی که این پشه تزریق می کند، بزاق می باشد که بعنوان یک لغزنده ساز عمل می کند و پشه را قادر می سازد که بطور مؤثر تغذیه کند.
۳۷)اگر خون و یا مایع جنسی به چشم پاشیده شود،خطر آلودگی به اچ آی وی وجود دارد؟
تحقیقات بیان می کنند که خطر عفونت HIV با این روش بی نهایت اندک است. تعداد بسیار اندکی از افراد که اغلب در سیستم مراقبت بهداشتی هستند، با پاشیده شدن خون به چشم خود با HIV آلوده شده اند.
۳۸)راههای اصلی انتقال HIV چه چیزهایی هستند؟
راههای اصلی که یک فرد می تواند با HIV آلوده شود عبارتند از:
- رابطه جنسی محافظت نشده توسط کاندوم با فرد آلوده
- استفاده از سرنگ و سوزن مشترک بین معتادان
- انتقال خون و یا محصولات خونی آلوده با HIV
- اهدای منی ( اسپرم برای لقاح مصنوعی)
- پیوندهای پوستی و ارگانی از شخص آلوده
- از یک مادر آلوده به فرزندش که ممکن است در طول حاملگی باشد، در طی تولد و یا از طریق تغذیه با شیر مادر
- اشتراک وسایل تزریق غیر استریلیزه،وسایل تیز و برنده که قبلاً توسط شخص آلوده استفاده شده است و استریل نگردیده باشد مانند وسایل آرایشگاه و یا دندانپزشکی
۳۹)برای اطلاع از آلودگی به HIV چه آزمایشی را باید انجام دهیم؟
عفونت با HIV نشانه های خاصی ندارد. تنها راهی که جهت اطمینان از آلودگی با HIV وجود دارد، انجام آزمایش آنتی بادی HIV است. آزمایش HIV آنتی بادیهای ضد ویروس را در خون شخص جستجو می کند. در اغلب افراد این آنتی بادیها در عرض ۳ ماه گسترش می یابند و در موارد نادر تا ۶ ماه طول می کشد و در موارد بسیار ناشایع گسترش آنتی بادیهای قابل شناسایی بیش از ۶ ماه طول می کشد. انجام این تست قبل از ۳ ماه ممکن است سبب ایجاد یک جواب ناواضح شود بنابراین امکان دارد در یک شخص آلوده هنوز آنتی بادیها قابل شناسایی نباشد (دوره پنجره) .بنابراین بهتر است که قبل از انجام آزمایش حداقل ۳ ماه بعد از آخرین باری که شما در معرض خطر آلودگی با HIV بودید، انتظار بکشید. بعضی از مراکز آزمایشگاهی دوبار در ۶ ماه بعد را توصیه می کنند. همچنین اینکه شما در طول این مدت در خطر تماس های بعدی با فرد آلوده به HIV نباشید بسیار حائز اهمیت است و بطور فوق العاده پراهمیت بایستی عادت رابطه جنسی ایمن(استفاده از کاندوم و شریک جنسی مطمئن و پرهیز از شرکای جنسی متعدد) و عدم اشتراک سوزنها را ادامه دهید.
۴۰)نشانه های اولیة عفونت با HIV چیست؟
تنها راه اطمینان از اینکه آیا شما با HIV آلوده هستید، انجام تست HIV است. نشانه های ابتدایی عفونت با HIV اختصاصی نیستند. فقط ۵/۱ افراد نشانه های چنان جدی را تجربه می کنند که نیاز به توجه پزشک دارند. چندین سال بعد از آلودگی فرد ممکن است علائم بیماری های ویژه و سرطانها را تجربه کنند. این موارد در نتیجه آسیب HIV به سیستم ایمنی شخص آلوده می باشد که بیش از آن قادر به مقابله با عفونت های فرصت طلب نیست. به هر حال تشخیص عفونت HIV بدون انجام تست آنتی بادی HIV مشکل می باشد. اما گاها تب یک هفته ایی ،حالت تهوع برای چند روز ،اسهال و علائم سطحی دیگر با ورود اچ آی وی به بدن همراه است که البته با علائم بیماری سرماخوردگی بسیار نزدیک می باشد.
-۴۱-چه طور باید بدانیم پس از آلوده شدن به اچ آی وی در مرحله ی بیماری ایدز قرار گرفته ایم؟
شما توسط چگونگی تظاهرات بالینی شخص نمی توانید بگوئید شخص آلوده به HIV به سمت ایدز پیشرفت کرده است یا نه. یک شخص آلوده با HIV زمانی به بیماری ایدز دچار است که به سمت بیماری تعریف شده ایدز پیشرفت کند. این روند تضعیف سیستم ایمنی توسط HIV ، بحدی است که در برابر عفونت ها به سختی مقابله می کند و از سوی دیگر این عفونت ها توسط سیستم ایمنی سالم کنترل می شوند. از آنجا که این عفونت ها از سیستم ایمنی افراد آلوده برای ایجاد بیماری سوء استفاده می کنند، اصطلاحاً بعنوان عفونت های فرصت طلب شناخته می شوند. در کشورهای بسیاری داروهای ضد ویروس در دسترس افراد آلوده با HIV جهت کمک به کاهش سرعت تضعیف سیستم ایمنی وجود دارد. همچنین داروهایی جهت پیشگیری و درمان بعضی از عفونت های فرصت طلب وجود دارد.
۴۲)در صورت حراحت یک شخص الوده چه باید انحام دهیم؟
حراحت و خونریزی فرد مبتلاء برای شما مشکلی ایجاد نخواهد کرد مگر با زخم و یا جراحات روی اندام شما تماس پیدا کند.در صورت داشتن زخم و یا جراحتی بر روی دستها از دستکش استفاده کنید و بعد با خیال راحت به پانسمان و برطرف کردن زخم او ببردازید .
۴۳)آیا برای کار در کشور دیگر نیاز به انجام تست HIV داریم؟
بعضی کشورها، برای مثال USA، جهت ورود به کشور نیاز به ارائه مدرکی برای تست HIV منفی دارند. این آزمایش جهت صدور ویزا یا اجازة کار الزامی است.
۴۴)آیا کارفرما می تواند از من تقاضای تست HIV کند؟
هنوز شکآیات و تبعیضاتی در ارتباط با HIV وجود دارد که سبب ایجاد اکراه و بی میلی برخی کارفرمآیان جهت استخدام افراد آلوده به HIV شده است. در برخی از کشورها، نیروهای محافظ استخدامی وجود دارند که از تبعیض در برابر افرادی که HIV مثبت هستند و بطور غیر منطقی در برابر استخدام افراد آلوده با HIV تبعیض قائل می شوند جلوگیری می کند.
در ایران قانون تاییدیه سلامت شامل تست اچ آی وی نیست و همچنین در آزمایشات مربوط به ازدواج آزمایش اچ آی وی اجباری نیست و استخدام نکردن یک فرد مبتلا غیر قانونی است.
۴۵)چه مدت پس از یک تماس احتمالی جهت انجام تست HIV منتظر بمانم؟
آزمایشاتی که بطور معمول جهت تشخیص عفونت HIV بکار می روند، در واقع آنتی بادیهای تولیدی توسط بدنتان بر علیه HIV را جستجو می کنند.
اغلب افراد در عرض ۳ ماه بعد از آلودگی به سمت تولید آنتی بادیهای قابل شناسایی پیشرفت خواهند داشت. بطور میانگین ۲۵ روز و در موارد نادر بیش از ۶ ماه نیز می تواند باشد.
۴۶)چه مدت طول می کشد که HIV سبب ایجاد ایدز شود؟
از سال ۱۹۹۲، دانشمندان تخمین زده اند که حدود نیمی از افرادی که با HIV آلوده اند در عرض ۱۰ سال بعد از آلودگی , به سمت ایدز پیشرفت کرده اند. اما ممکن است این دوره تا ۲۰ سال نیز ادامه پیدا کند.البته این زمان از شخصی به شخص دیگر بسیار متفاوت است و می تواند عوامل بسیاری داشته باشد که شامل وضعیت سلامت فرد و رفتارهای مرتبط با سلامتی شان می باشد. امروزه درمانهایی وجود دارند که میزان تضعیف سیستم ایمنی توسط HIV را آهسته می کنند. درمانهای دیگری نیز وجود دارند که می تواند از برخی بیماریهای مرتبط با ایدز پیشگیری یا آنها را معالجه کند. اگرچه این درمانها خود بیماری ایدز را معالجه نمی کند. همانند دیگر بیماریها، تشخیص زود هنگام اختیارات بیشتری را از جهت درمان و مراقبت پیشگیرانه سلامتی بدست می آورد.
۴۷)آیا از طریق رابطه جنسی دهانی می توانید آلوده شوید ؟
رابطه جنسی دهانی با یک شریک جنسی آلوده تا حدودی خطر عفونت دارد. برای مثال اگر فردی آلت تناسلی یک مرد آلوده را بمکد مایع آلوده می تواند وارد دهان او شود. در صورتیکه شما از لثه ها دچار خونریزی باشید و یا زخمهای بسیار کوچکی در نقاط مختلف دهان داشته باشید، این ویروس می تواند از طریق همین زخمها وارد جریان خون شما شود.
به همین ترتیب چنانچه مایعات تناسلی آلوده از یک زن آلوده به دهان شریک جنسی خود وارد شود، شخص به HIV آلوده می شود.
۴۸۸)زمانیکه فردی با یک شخص آلوده رابطه جنسی بدون محافظت برقرار می کند وویروس چگونه عمل می کند؟
ویروس در مایعات تناسلی یک فرد آلوده یافت می شود. برای یک مرد منظور مایعاتی است که از آلت مردانه در قبل و حین رابطه جنسی بیرون می آید و در یک زن بدین معناست که HIV در مایعات تولیدی توسط واژن قبل و در حین رابطه جنسی که به سهولت مقاربت کمک می کند وجود دارد.اگر مردی آلوده با HIV مقاربت مهبل بدون کاندوم دارد مایع آلوده می تواند از طریق برشها و زخمهای بسیار کوچک وارد جریان خون زن شود. این زخمها بقدری کوچکند که حتی شما آنها را درک نمی کنید. اگر زوجی مقاربت مقعدی داشته باشند خطر عفونت از مقاربت مهبلی بیشتر است. به علت اینکه مخاط آنوس نسبت به مخاط واژن نازکتر است بنابراین احتمال آسیب در طول رابطه جنسی از این طریق بیشتر است. اگر زن آلوده به HIV مقاربت جنسی بدون کاندوم دارد، HIV می تواند از طریق یک زخم پلاک مانند روی آلت مردانه وارد جریان خون وی شود یا بوسیله ورود به داخل مجرا در آلت به دام می افتد. اگر در طول رابطه جنسی تماس با خون وجود داشته باشد، خطر آلودگی را افزایش می دهد. برای مثال اگر مقاربت در طول قاعدگی زن اتفاق افتد، امکان دارد که خون در مهبل وجود داشته باشد. ضمناً امکان دارد در طول رابطه جنسی مقعدی خونریزی ایجاد شود.
چگونه HIV از شخصی به شخص دیگر منتقل می شود؟ انتقال HIV زمانیکه خون، منی (ازجمله پیش منوی (مایع مذی)، مایع مهبلی یا شیر پستان از یک شخص آلوده وارد بدن یک شخص غیر آلوده شود، می تواند اتفاق افتد. HIV می تواند از طریق وریدی مثل مصرف مواد تزریقی، مقعد و راست روده (رکتوم)، مهبل، آلت مردانه، دهان یا دیگر سطوح مخاطی مثل چشم و یا داخل بینی و برشها و زخمها وارد بدن شود. در واقع پوست سالم مانع عالی در برابر ویروسها و باکتریهاست.
۴۹)کاندومهای لاتکسی در پیشگیری از HIV چه تاثیری دارند؟
مطالعات نشان داده اند که کاندومهای لاتکسی در پیشگیری از انتقال زمانیکه بدرستی و بطور مداوم مصرف شوند بسیار مؤثرند.
این مطالعات افراد غیر آلوده ای را که بعلت رابطه جنسی با افراد آلوده با HIV در خطر بسیار زیاد آلودگی قرار دارند مورد بررسی قرار دادند. این مطالعات نشان دادند که حتی با تکرار تماسهای جنسی %۱۰۰ – ۹۸ افرادی که کاندومهای لاتکسی را به درستی و بطور مداوم استفاده کردند آلوده نشدند
۵۰)آیا در سلمانی ها و ارایشگاه ها احتمال آلودگی به اچ آی وی وجود دارد؟
هر وسیله ی برنده ایی مانند تیغ، قیچی و … میتواند وسیله ایی برای انتقال ویروس باشد،در نتیجه وسایل آرایشگاه خطر زا هستند و باید به طور شخصی مورد استفاده قرار گیرند.
۵۱ ) آیا هر فرد آلوده به HIV مبتلا به ایدز است؟
ویروس HIV مسبب ایدز است و ایدز مرحله نهایی آلودگی با HIV است. باید دانست که هرفرد آلوده به HIV الزاما مبتلا به ایدز نیست بلکه باید یکسری معیارهای شاخص ایدز را بروز دهد تا بگوییم به ایدز مبتلا شده است.
تنها نیمی از افراد آلوده به HIV درطی ۱۰ سال به سندرم ایدز مبتلا می شوند. این فاصله زمانی از فردی به فرد دیگر متفاوت است و به عوامل زیادی منجمله وضعیت سلامت فرد و عادات بهداشتی وی ارتباط دارد. امروزه به کمک بعضی ازداروها می توان این فاصله را طولانی تر کرد.
۵۲ ) چگونه بفهمم اطرافیانم آلوده به HIV هستند یانه؟
هیچ گاه نمی توانید فقط با نگاه به اطرافیانتان به این مورد پی ببرید. هرفرد ظاهرا سالمی را که درمحل کار، مدرسه، استادیوم ورزشی، خیابان و … ملاقات می کنید ممکن است بدون آنکه حتی خود آگاه باشد ناقل این ویروس باشد و در حالی که واقعا سالم به نظر می رسد ویروس را به فرد دیگری منتقل کند.
۵۳ ) پس از یک تماس جنسی مشکوک و یا استفاده از سوزن مشترک، یا در واقع پس از مواجه چه کارهایی را باید انجام داد.
آزمایشاتی که بطور معمول برای تشخیص این عفونت بکار می رود براساس جستجوی آنتی بادی های ایجاد شده توسط بدن دربرابر HIV است. میزان این آنتی بادی ها دراکثر مردم درطی ۳ ماه پس از عفونت قابل شناسایی است (بطور متوسط حدود ۲۵ روز پس از تماس). اما در بعضی موارد ممکن است این زمان به ۶ ماه هم برسد. بنابراین درحال حاضر پیشنهاد می شود که ۳ ماه پس از تماس احتمالی برای انجام آزمایش مراجعه کند. نکته بسیارمهمی که نباید فراموش شود این است که درطی این ۳ ماه نباید خود و دیگران را درمعرض HIV قرار دهید .(برای بدست آوردن اطلاعات کافی به قسمت در صورت مواجه شدن با ویروس ایدز چه باید کرد.)
۵۴ ) منظور از تماس جنسی سالم چیست؟
منظور این است که شما از آلودگی های منتقله از راه تماس جنسی نظیر HIV درامان هستید اگر و فقط:
الف – اگر اصولا تماس جنسی نداشته باشید.
ب – اگر تنها بایک فرد تماس جنسی داشته باشید و هیچ کدام ازشما آلوده به HIV نبوده و شریک جنسی دیگری نداشته باشید.
پ – اگر بطور صحیح از کاندوم استفاده کنید.
۵۵ ) کاندوم های لاتکس چقدر درپیشگیری از انتقال HIV موثرند؟
بر طبق پژوهش های انجام شده بر روی افراد سالمی که با افراد ناقل این ویروس تماس جنسی داشته اند، ۹۸ % از آنهایی که بطور منظم و به روش صحیح از کاندوم لاتکس استفاده می کرده اند به ویروس آلوده نشده اند. لذا کاندوم لاتکس درصورت استفاده منظم می تواند تا حد زیادی ازخطر انتقال HIV بکاهد.
۵۶ ) آیا بوسیدن بادهان باز، HIV را منتقل می کند؟
بوسیدن با دهان باز٬ خطر کمی دارد چون بزاق دهان به میزان بسیار کمی حاوی HIV می باشد. البته درمواردی که بوسه با دهان باز طولانی باشد ممکن است باعث ایجاد خراش در دهان یا لب شده و ویروس را منتقل کند. علاوه بر آن بعضی افراد گاهگاهی خونریزی خفیف از لثه یازخمهای کوچک در دهان دارند که می تواند عامل انتقال HIV باشد.
<